استادیو طراحی
مسیر شغلی

مسیر شغلی چیست و چگونه طراحی می‌ شود؟

یکی از ضرورت های مهم زندگی هر فرد، داشتن یک شغل عالی می باشد و به همین دلیل، افراد همواره در تلاش هستند تا بتوانند به موفقیت ‌های بیشتری دست یافته و خود را در بهترین موقعیت های شغلی ببینند، برای این منظور نیاز به یک مسیر شغلی عالی دارند.

یکی از ضرورت های مهم زندگی هر فرد، داشتن یک شغل عالی می باشد و به همین دلیل، افراد همواره در تلاش هستند تا بتوانند به موفقیت ‌های بیشتری دست یافته و خود را در بهترین موقعیت های شغلی ببینند، برای این منظور نیاز به یک مسیر شغلی عالی دارند.

چنانچه هر فردی مسیر شغلی مورد نظر را به درستی طراحی نماید و از اصول مسیر شغلی و چگونگی طی کردن مراحل آن آگاهی کافی داشته باشد، می تواند به جایگاه دلخواه خود دست یابد.

در این مقاله به یکی از دغدغه ها و چالش های افراد که رسیدن به شغل موردنظر و پیشرفت در آن است، خواهیم پرداخت و بیان می داریم که هر فرد به چه نحوی می تواند به شغل دلخواه خود دست یافته و درآمد مورد نظر خود را دریابد، پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

طراحی مسیر شغلی

مسیر شغلی به منزله راهی ساده و صعودی نیست، بلکه  مسیری پرفراز و نشیب بوده و نیاز به همت و اراده زیادی دارد. موضوع مهم این است که برای طراحی مسیر شغلی، هر یک از افراد بایستی توجه بسیار ویژه ‌ای بر روی مهارت ‌ها و توانایی ‌هایی خود داشته باشند. مقصود این است که طراحی مسیر شغلی از خودشناسی آغاز می شود.

هر یک از شما می توانید با پاسخ ‌هایی صحیح به مواردی از قبیل اینکه، من کی هستم، چه توانایی ‌ها و مهارت هایی دارم، چه شغلی برای شخصیت و روحیه من مناسب تر است، چگونه و با چه امکاناتی می توانم به شغل دلخواه دست یابم و اینکه در چند سال آینده از نظر کاری خود را در چه جایگاهی می بینم نیز به طراحی مسیر شغلی خود بپردازید.  

به یاد داشته باشید که مسیر شغلی به شما می‌آموزد که دستیابی به شغل مورد نظر و ارتقا جایگاه فعلی ‌به هیچ عنوان دور از دسترس نیست، تنها نیاز است که برنامه ‌ریزی دقیقی از مسیر شغلی انجام داده و به جایگاهی که بیشترین توانایی را برای آن دارید، دست یابید.

مراحل طراحی مسیر شغلی

ارزیابی

پیش از طراحی مسیر شغلی، نیاز است تا ارزیابی دقیقی از شخصیت و توانایی و مهارت های هر فرد به عمل آید، حال این ارزیابی می ‌تواند توسط خود شخص یا توسط سرپرست تیم و یا یک متخصص انجام شود.

امروزه مشاهده می شود که برخی از کارشناسان ارزیابی در سازمان ‌های مختلف، این کار را برای شناسایی توانایی‌ های بالقوه کارکنان خود انجام می ‌دهند تا هر فرد را با توجه به ویژگی‌ های منحصر به فردی که دارند، در بخش مربوطه مشغول به کار سازند.

خودشناسی و تعیین هدف

پس آنکه فرد به یک ارزیابی دقیق از خود رسید، با توجه به توانایی و مهارت‌ ها باید هدف خود را در این مسیر تعیین کند. افراد در این مسیر حتما باید به میزان توانایی های خود نیز‌ توجه ویژه داشته باشند تا بر اساس آن و در آینده بتوانند به رضایت شغلی دست یافته و دچار خستگی و فرسودگی شغلی نشوند.

به یاد داشته باشید که شما باید هدفی که برای شغل خود تعیین می‌ کنید با ویژگی‌ های شما مطابقت داشته باشد. بنابراین در این مرحله از طراحی مسیر شغلی باید به تیپ شخصیتی که دارید توجه کنید و بر اساس آن اهداف شغلی خود را تعیین کنید.

تعیین اهداف شغلی

افراد برای اینکه میزان خطا در مسیر شغلی را به حداقل برسانند، نیاز است تا پاسخ صحیح برای هدف تعیین شده خود، داشته باشند و انتظارات خود از هدف تعیین شده را به شیوه ای کاملا واضح و شفاف نیز مشخص کنند و ببینند که شغل مورد نظر تا چه اندازه می ‌تواند انتظارات آنها را برآورده سازد.

در این مرحله فرد باید به سوالاتی مانند اینکه، از این شغل چه می ‌خواهم، نقطه قوت من چقدر در این شغل انتخابی نقش دارد، هدف تعیین شده کدام یک از انتظارات مرا برآورده می‌ سازد نیز به خوبی پاسخ دهد و چنانچه این مرحله را با موفقیت پشت سر گذارد، می‌ تواند به مرحله بعد در مسیر شغلی برود.

 تقویت مهارت‌ ها

پس از اینکه فرد در طراحی مسیر شغلی هدف و مدت زمان مورد نظر را که به اعتقاد او برای رسیدن به این هدف نیاز است را تعیین کرد، باید به ادامه مسیر و مهمترین قسمت آن، یعنی تقویت مهارت ‌های مورد نیاز برای انجام شغل مورد نظر، بپردازد. ممکن است به این نتیجه برسد که برای رسیدن به هدف تعیین شده، چهار ماه زمان نیاز دارد. این فرد باید طی این مدت اقدام به تقویت مهارت ‌های خود از روش‌ های مختلف مانند، شرکت در کلاس ‌های آموزشی، گذراندن دوره‌ های کارآموزی، مطالعه، دریافت مدرک و گواهینامه مربوطه، دریافت مدرک تحصیلی مورد نیاز و سابقه کار نماید. تا در نهایت بتواند با کسب مهارت مورد نیاز به خوبی در شغل انتخابی خود مشغول به کار شود.

ساخت رزومه

در این مرحله فرد با توجه به مهارت ‌هایی که مرتبط با هدف و شغل تعیین شده‌ او است، به این آمادگی دست یافته که توانایی انجام دادن شغل مورد نظر را دارد و به همین دلیل اکنون می تواند اقدام به معرفی خود به شرکت یا سازمان‌ های مورد نظر نماید. برای این کار نیاز دارد تا یک رزومه برای خود ایجاد کند و در آن به تمامی مهارت ‌ها و مدارک و دوره‌ های گذرانده، اشاره کند و بتواند معرفی دقیقی از خود و تخصصی که دارد را ارائه دهد.

البته در برخی موارد ممکن است، هدف یک فرد، انجام کارهای فریلنسری، پروژه ای و یا راه‌اندازی کسب و کار دانش محور باشد، که در این صورت پس از تقویت‌ مهارت‌ های خود می ‌تواند فعالیت خود را آغاز کند.